Wednesday, 21 December 2011

Welcome to you and to me



Cerite bundle ni bermula dalam idop aku 4 taun lepas,, mase tu ak tak bpe tau sgt pasal bundle ni, ble org ckp bundle je dlm pkiran aku kate ish "selekeh syal, pakai baju/slua/jeans seken, third, forth hand tu,,geli syot .. baik aku g bli bj ngn sua baru kat Jusko,, koman2 brg cantik lagi...& semestinye tak penah org pakai"...... normal le bagi org yg baru tau pasal bundle ni kan.. lagi pulak mikirkan dalam bundle yg 45kg,100kg tu,, ntah ade org kne Aids pakai ke, org mati kne racun tak pun org mati lemas dlm jamban ke,,kite pun tak tau..memang takde napsu le melihat bundle2 yang berkeliaran kat kawasan umah aku tuh..

Suma nye bermula bila aku start pakai sepasang jeans (LEVIS 512) mase aku kat matrik dulu..sluar ni paksu aku bagi.. dulu dia kate sluar ni le yg jadi azimat untuk ngorat awex2 time die blajo kat Uitm.. haha bullshit... aku yg tak penah pakai jeans ni pun layan je la... memang fit ler sua tu.. spanjang ak kat matrik,, sluar tu je la ak pakai bile auting atau melepak.. bile start ade org tegur2 slua jeans ak pakai tu cun,, lg sedap le ak sarung... kat situ ak mula tanam minat kat jeans Levis... tp tak le tegar sgt,, cume ble jumpe butik levis je rase nk singgah... tapi ble tgk harga,,Naharem... mahai cm syal.. RM299..300.. mane ade duit nk bli bai.. patut le paksu ak wat azimat.. sbb bleh bli 1 je..nk bli bnyk2 botak le kpale..

Bila dah hbs matrik,, dgn result tak seberape ak pun dpt ler masuk UTM kat skudai,, JB... haa skali lg rezki mai,, bapak ak kate nk blanje ape2 yg ak nk,, ak pun mintak le nk slua Levis selai.. hahaha,,, dpt pulak levis RedLoop pertama aku...bli kat Mahkota Parade Melaka... happy tak ingt ler... ble sarung memang kembang idung...masuk UTM,, tu je le slua ak pakai.. bangge tak terkata.. kire top le zaman tu.. pakai levis,, redloop shal.. mahal kot,, RM300++ (zaman blajo kire mahal la tu beb haha)...ramai le membe2 tanye pasal jeans aku tu.. ade yg cari2 tak jumpe ,, rupenye Redloop ni cam seasonal jugak ler.. sampai time tak produce dah,, baru aku tau... Time tu ler terdetik....Best gak pakai brg rare ni..hahaha

Dah setaun steng sarung Levis Redloop, ak jadi bosan la pulak.. nk cari slua lain le... tapi tau2 ler,, mahai.. mane ade duit.. Along PTPTN pn kasi pinjam gua sikit je,,,nk makan pun saving,, ni pulak nk bli Levis...tp Napsu kata mau,,,camne dow,,,.. Haa kat sni ler start nye ak menjejakkan kaki ak kat bundle.. tu pun ikut membe ak..bundle kat sebelah restoran ayam penyet Taman Universiti Skudai (macam korang tau pulak kn..).. Mule2 masuk,, ak tgk2 je.. bnyk gilos slua jeans dlm kdai tu... ak pun selak le,, satu,,satu,, Naharem,, sume Levis siyot..Banyk lawa2 jugak,, rambang mate,, harge pun RM45 bleh dpt,, pergh best ni.. ak pun try ler.. bnyk gk ak try,, maklumle,, dah lame nk bli lagi levis buat collection... ak pn agkat le,,2-3 helai..

Tp,,, Ops... ni slua bundle,,,dah kompon slua dah ade org sarung... Haa persepsi ak start berubah kat situ ler...dalam ati ak cakap- Mampos le,, bkn sng nk jmpe Levis bwh seratus. haha...Dah lame pas tu ak mule la pulak minat g bundle,,, cari sluar Levis...dpd situ ak pn start kenal 2-3 org membe yg jugk main bundle ni... ak bnyk tanya pasal sluar je....baru lah kluar term2 'Kepala kain', Kain Pasir,, Chain Stitch,,Rivet,,cutting 501,505,...DLL...Ak start belajar camne nk knl Levis original,, jahitan, kain, care tag... smpai ak jadi addicted la pasal jeans levis ni,,, jeans lain memang ak tak pandang ler time tu.. g mane2 ak slalu pulak stalk jeans org..tgk spec jeans org,, takde keje siot,,, cam bangang pun ade.. tp tu ler yg jadi ble dah obses dgn certain bende ni hahaha...tp tabiat ni buat ak jadi terer la pulak melihat Levis... skali pandang dah tau ori ke tak,..(poyo je,, bukan terer pun,, haha)...  Tak lama pastu,, bila dah banyk sgt kdai bundle ak ziarah,,makin bnyk ak knl org2 bundle ni,,so ak pun tnye la macm2.....kat situ baru le ak taw pasal kewujudan Jeans2 Levis vintage...plg famous dah pasti 501xx Big E...made in USA... button number,,rupenye spec jeans levis berubah ikut tahun,,,,dan tak lame pas tu baru le aku sedar yg selama ni butik2 Levis kat Malaysia ni jual jeans cap ayam,, made in china, korea, bangladesh pun ade... mane pegi made in USA?? Negara asal kelahiran Levis Yahudi ni?

Korek2 info kat merata tempat,,,rupenye USA dah tak produce lagi Levis,,, kilang tutup atas sebab nk kurangkan kos buruh.. tu yg bnyk bukak kat china & negara yg rendah kos pekerja..Hatta jeans Levis kat USA sendiri pun datang daripada Mexico...Mne nk cari Levis Made in USA? Bundle la jawapannye bro....

Pergh, ni la dia penangan bile dah start main bundle...baru pasal Levis ,,,,blum masuk part jeans Evisu, Sugarcain, Samurai, ngan baju2 vintage lagi,,,huhuhu

           

No comments:

Post a Comment