Thursday, 22 December 2011

CERITA TENTANG NIKE VINTAGE



Ape yg hebat sgt dgn nike Vintage ni? huhu Dulu mase mule2 aku tak tau le sgt perbezaan antare nike vintage dgn yg jual kat Al ikhsan tu,, ape bezanye,, logo same gk,, tnde rait tu lah,,mcm biase.. Ak pun bkn lah fanatic brand Nike ni,, selame ni pun memang tak pakai, sbb yg jual kat al ikhsan tu pun plg murah 60 ke atas le kn.. bagi yg tak minat mmg rase mahal la kn...tp baru2 ni membe sekerja dgn aku ade lah memperkenalkn aku tentang Nike Vintage ni.. Bnyk bende gk ler kitorg kongsi... ak pun saje2 la search kat intenet pasal history nike.. agak menarik jgk..ni ak nk kongsi sket crite tentang Nike---

Cerita Nike Inc. ni bermule sbnrnye dripada jenama BRS known as Blue Ribbon Sports. Founder BRS , runner athlete Philip Knight dgn coach dia Bill Bowerman daripada University of Oregon pada January 1964. So pada tahun 1979, kedai BRS pertama telah dibuka di California. Company ni pun sebenarnye ade collaboration dgn Onitsuka Tiger/Asics (rupenye lame dah brand ni,, ak pn baru tau,,,haha). Tak lame BRS pun buat kasut sendiri.. time ni dah tak collaborate dgn OT lagi.. Antara produk pertama BRS adalah kasut sukan & kasut sukan pertama BRS produce ialah kasut bola yg diberi name NIKE. Kasut ni release tahun 71. Disebabkan kasut design ni terlalu laku,, diorng pun ingt name NIKE ni memang bleh bg 'Ong' kat perniagaan dorang. So, tahun 77, BRS tukar name kepada NIKE..

Bisnes NIKE trus berkembang dan dripada situ, nike pun bukak kilang producing barangan2 sukan. Dripada situ jugak ler adenye Sportswear macam Tshirt, windbreaker, tracksuit dan bnyak lg produk lain. Dah ade produk, msti ade branding,,, dan semestinye tag barangan dititik beratkan time tu.. Start dripada 70’s ,,Nike tag berubah daripada tahun ke tahun.. so kita bleh tgk ler sesatu produk nike ni vtg atau tak dgn melihat pade tag produk tersebut.

Ni list tag Nike daripada 70s until 90s yg termasuk dalam kategori Nike Vintage:


(ikut urutan dari kiri: Nike Pinwheel Tag, Orange Tag, Blue Navy Tag, Grey Tag)

Nike Pinwheel Tag ( 1978-1982)
Orange Tag (1978-1983)
Blue Navy Tag (1984-1987)
Grey Tag (1987-1992)

Setakat ni yg masih boleh jumpe adalah orange tag ke atas.. Product nike yg ada pinwheel tag memang sgt rare & susah nk jumpa.. kalau ada pun memang mahal gila!


Ni gambar kitab Nike Vintage. Kitab ni org jepun yg buat,, so sume tulisan dlm ni adalh dlm bhs jepun.. tp yg best nya dlm buku ni bnyk gmbar..tunjuk several Nike Vintage products serta tahun production... walaupun tak phm bhs jepun,, tp still bleh fhm sikit2 ler content nye..hehe

Ni gambar baju Nike Pinwheel dgn Orange tag.. saje nk bgtau korang, aku jumpa kat ebay baju hitam tu harganye lbih kurang RM3000++...haha
tak caye tgk ni: 


p/s: Fakta2 ni pun tgk internet & buku je,, kalau ade tambahan don't hesitate to comment k.. TQ (^__^)


No comments:

Post a Comment